Ercan Akbay - Haftanın Yazarı

31-01-2024 23:02
Ercan Akbay - Haftanın Yazarı
“Tilki Tilki Saat Kaç?” diyerek zamanı durduran adam…


“İyi ki Varsın Ercan Akbay”
Suçun arkasındaki psikolojiye ilişkin gerilim romanları yazdı, yazıyor… / 1978’de Kadıköy Maarif Koleji’nden mezun oldu / İ.Ü. İşletme Fakültesi’ni bitirdi /  Turizm ve elektronik sektörlerinde çalıştı / Caz kulübü kurdu /Romanları dışında öykü, makale ve senaryolar yazdı/ Gerçek suç hikâyeleri ve seri katiller üzerine araştırmalar yaptı/ Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin kurucu üyelerinden/ Dark İstanbul polisiye antolojilerinin mimarı ve kıymetli yazarı…


Ayyy ne lanet adaam!

Başlığı okuyunca şaşırdınız değil mi?
Az sonra yazacaklarımı iyi okuyun o zaman. Yazdığınız bir öyküyü en ince ayrıntısına kadar didikleyip sizin bile fark etmediğiniz detayları ortaya çıkararak: “Hadi şurasını da düzeltelim!” “Burasını da böyle yapalım!” “Aman kaliteyi düşürmeyelim!” deyip, durmadan size iş çıkaran bir adamdan bahsediyorum. İnce eleyip sık dokuyan, olmuşken en iyisi olsun diyerek sürekli sizi bunaltan, canınızdan bezdiren… Ah, ne şartlar altında çalışıyoruz bir bilseniz.
Yukarıdaki paragrafı “polisiye antolojilerde” öyküleri olan yazarlar adına yazdım. O arkadaşlarıma ben de dâhilim. Ne kadar şanslıyız değil mi? Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim:
Eğer zor beğenen bir editörünüz varsa sırtınız yere gelmez ve o editör sizin en büyük şansınızdır!

Ercan Akbay, Dark İstanbul’un polisiye serilerinin en önemli mimarlarından biridir. Onun, biz yazarları gıcık eden  bu halleri olmasaydı belki de bu kadar güzel işler çıkaramayacaktık.  İşte bu yüzden her sancılı çalışma sürecinin sonunda parti verip kutlama yapacak kıvama geliyoruz ekipçe… Serinin çıkan her kitabı bir şölene dönüşüyor ve aramıza yeni katılan yazarlarla birlikte ailemiz biraz daha büyüyor. Bunun için sevgili Ercan’ın yanında Cenk Çalışır’a da ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendisi hem yazarımız hem de polisiye tarafının kıymetli editörlerinden biridir. Onu da anlatacağım sırası geldiğinde size…
Ama şimdi Ercan’dan bahsetmeye devam…
Anlatayım anlatmasına da o kadar çok şey var ki nereden başlayacağımı bilemedim yine. Buraya kadar olan bölümde onun editörlük yanına vurgu yaptım. Bu sadece buzdağının görünen kısmıydı desem… İşin içinde müzik var, resim var, edebiyat var, var da var… Mesela bir caz kulübü kurduğunu biliyor muydunuz ey okurlar! Ona göre bir romanın rengi, görselliği kadar işitselliği, müziği ve ritmi de olmalı. O kadar haklı ki… İşte onun kitaplarındaki temponun, ritmin en önemli tüyosunu verdim az önce size. Bu iyiliğimi unutmayın.
Kendisinin aynı zamanda ressam olduğunu da hatırlatmak isterim. Tabii bir edebiyatçı olarak ben de bu sanatsal etkileşimi kendi tarafıma yontma gayreti içindeyim. Sevgili Ercan bir kitaba başlayacağı zaman tıpkı resim yapar gibi kurgunun, yaratacağı kahramanların bir şemasını çizer, ardından da eylem sahnelerini oluşturur. Alın size bir tüyo daha;  romanda görsellik nasıl sağlanır? İşte buyurun; bunu da bu iyiliğimi de unutmayın lütfen.
Özetle Ercan Akbay harika bir editör, müthiş bir yazar, ressam, müzisyen ama hepsinden önemlisi iyi bir dost…
Genellikle erken kalkıp sabah kahvemi içer kendime geldikten sonra günlük rutinime en hızlısından giriş yaparım. O sabahlardan birinde telefonum çalar ve “Aşkın Zengin Akkuş nasılsınız bakalım?” diyen bir sesle neşelenirim. Hele o sırada sabah kahvemi içiyorsam değmeyin keyfime. Haftada bir ya da iki gün telefonlaşıp muhabbet eder, sıradaki seride yer alacak polisiye öyküler hakkında konuşuruz. Bazen ben ülkeyi kurtarmaya yeltenirim bu sohbetlerde o da beni sakinleştirerek frene basmama yardım eder. Onun rahatlatıcı bu halleri ülke gündeminin içinde öfkeyle kaybolan Aşkın’ı pek bir rahatlatır. Kısacası herkesin böyle bir dosta ihtiyacı var ve ben çok şanslıyım; iyi ki varsın Ercan Akbay. (Bu arada “İYİ Kİ VARSINIZ” Ercan Akbay’ın son kitabı)


Yazımın en başında belirtmiştim, ince eleyip sık dokuma huyu nedeniyle yazarlara kök söktürüyor, diye… Düşünün, böyle bir adam kendi kitapları için neler yapmaz ki! O nedenle bu değerli yazarın kitaplarını mutlaka edinin, alın ve okuyun…

Kalemin daim olsun sevgili dostum…



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.