Çağatay Yaşmut - Haftanın Yazarı

31-01-2024 22:53
Çağatay Yaşmut - Haftanın Yazarı
Kolombo Kemal’in babası; Çağatay Yaşmut…
İstanbul Üniversitesi Ekonometri bölümünden mezun oldu /Uzun yıllar finans ve bankacılık sektöründe çalıştı/ Maltepe Üniversitesi Felsefe bölümünde yüksek lisans yaptı/ Başkomiser Galip tiplemesiyle harika romanlar yazdı / Kadıköy Cinayetleri romanı 2012 yılında Dünya Kitap Altın Sayfa Polisiye Roman Ödülü’ne layık görüldü / Cumhuriyet Kitap ve 221B dergide polisiye kitap tanıtım yazıları yazdı… / Veee Dark İstanbul’un kıymetlisi oldu…

Sevgili Çağatay’la bir kitabımın lansmanında tanışmış daha sonra da sık sık görüşmeye başlamıştık. Kısa sürede en sevdiğim arkadaşlarımdan ve dostlarımdan biri oldu. Sürekli öğrenen, araştıran ve hiç durmadan kendini geliştiren biri olması nedeniyle kendime çok benzetmiştim onu. Sık sık bir araya gelerek sohbet ediyor, kitaplardan bahsediyoruz. Kimi zaman başka yazarların kitaplarından kimi zaman da kendi kitaplarımızdan söz açılıyor bu sohbetlerde. Bazen de geleceğe yönelik projelerin perdesini aralıyoruz birlikte… Hatta kendimizi kaybedip felsefe, sosyoloji, edebiyat ve tarih üzerine konuştuğumuz zamanlar bile oluyor. İkimiz de üniversitede felsefe eğitimi aldığımız için aynı dili konuşabiliyoruz. Şu sıralar ben sosyoloji tahsili yapıyorum ve ‘sosyolog’ olma konusunda onu ayartmaya çalışıyorum. Durum nedir diye sorarsanız; olacak gibi :) Alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemese de yeniliklere kapalı değil; hele ki söz konusu eğitimse…
Ev halinden de tüyo vermemi ister misiniz? Benden duymuş olmayın yemek yapmayı pek seviyor. Mutfakta iyi olduğunu söylesem de inanmayın! (Şaka, şaka)  Sosyal medyada kendi yaptığı yemekleri paylaştığı hikâyelere bakıp gözerinizle görün ve kararı siz verin. Neredeyse her yemek paylaşımından sonra kendisine mesaj atıp, “Diyette olan var olmayan var yapma böyle şeyler!” diyerek serzenişte bulunuyorum. O da gülüp yoluna devam ediyor tabii. Yakında kendisine bir yemek kitabı çıkarmak için teklifte bulunursak şaşırmayın.

Çağatay’ı birkaç kelimeyle anlatın deseniz; nahif, evcimen, son derece saygılı ve çalışkan biri diyebilirim. İnsani yönlerini bir yana bırakırsak müthiş yetenekli bir yazar; ötesi yok. Kitaplarında Kadıköy ve çevresini anlatırken “semt polisiyesinin” en güzel eserlerini kazandırdı edebiyatımıza. Onun romanlarını okuyan biri kitap bittikten sonra Kadıköy’ün gizemli sırlarını elde etmiş olmanın farkındalığını yaşar. Bu konuda daha fazla açıklama yapmayacağım. Çağatay’ın bir kitabını okumadıysanız eğer, okuyun, ne demek istediğimi zaten anlayacaksınız. 

Dark İstanbul’un polisiye antolojilerine çok değerli öyküleriyle katkıda bulunan sevgili Çağatay bununla da yetinmeyip bizler için harika bir tipleme yarattı; Kolombo Kemal… Hatta bu kahramanla çok yakında bir projeye imza atıyor bizimle. Sürprizi kaçmasın diye yazmayacağım ama takipte kalın. “Kolombo Kemal”i duymayan kalmayacak yakın bir zamanda.


Yazar olmanın başlıca koşulunun çok okumak olduğunu düşünen, gönül verdiği polisiye türünde eserler üretirken bu türde daha önce başarılı olmuş yazarların izlerini süren, kendine istikrarlı bir yol çizen bu değerli yazar daha şimdiden adını Türk polisiye tarihine yazdırdı bile. Aşkın demişti dersiniz.

Kalemin daim, yolun açık olsun sevgili dostum…  



Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.